نام شريف آن بزرگوار فاطمه و القاب ايشان«معصومه»، «فاطمه کبري» و«کريمه اهل بيت» است. پدرش حضرت موسي بن جعفر(ع) و مادرش«نجمه خاتون» مادر حضرت رضا(ع) است. آن حضرت اول ذي القعده سال(173 ه.ش) در مدينه منوره به دنيا آمد و از عالي ترين فضايل آن حضرت انتساب ايشان به بيت وحي و رسالت و امامت است او «بنت» رسول الله(ص) و«بنت» ولي الله و«اخت» ولي الله و«عمة ولي الله» است و اين امر خود سرچشمه ساير فضايل و کمالات معنوي و روحاني آن بزرگوار مي باشد.
عبادت آن حضرت
اين بانوي جليل القدر نمونه کاملي از عبادت و بندگي خدا بود که عبادت و شب زنده داري هفده روزه اش در واپسين روزهاي عمر شريفش تنها گوشه اي از يک عمر عبوديت و خضوع و خشوع آن زاده عبد صالح خدا در برابر ذات پاک الهي است و اين بيت النور حجره اي که آن حضرت در مدت اقامتش در منزل موسي بن الخزرج در آن جا مشغول عبادت بود و هم اکنون در شهر مذهبي قم مورد توجه دوستداران اهل بيت (ع) مي باشد محراب به يادگار مانده آن صفيه است: اين جايگاه که آنقدر منور است اين سجده گاه دختر موسي بن جعفر است.

عالمه و محدثه اهل بيت(ع)
يکي از والاترين عناويني که نشان دهنده بلندي مرتبه علم و آشنايي کريمه اهل بيت (ع) با معارف بلند اسلام و مکتب حيات بخش تشيع است محدثه بودن آن حضرت مي باشد که بزرگان علم حديث بدون هيچ درنگي احاديث و روايات رسيده از آن حضرت را قبول و به آن استناد مي نمايند.
کريمه اهل بيت(ع)
اولياء خداوند متعال که در راه زندگي بندگي و اطاعت گوي سبقت را از ديگران ربوده و اين راه را خالصانه پيموده اند هم در زندگي پر برکت خويش و هم بعد از آن منشا کرامات و عناياتي بوده اند که آثار يک عمر اخلاص و وارستگي آن هاست و آستان قدس فاطمي که از ديرباز منشا هزاران کرامت و عنايت رباني بوده است يکي از اماکني است که به برکت آن بنده شايسته و پيوسته به منبع فيض و کرم بي پايان خداي فياض و کريم ملجا و ماواي گرفتاران و درماندگان است.
مقام شفاعت آن حضرت(س)
در روز قيامت حق شفاعت از سوي خداوند به کساني داده مي شود که به مرتبه عالي از قرب الهي و بندگي خالصانه پروردگار رسيده باشند از جمله کساني که به شفيعه بودنش در روايات و آثار ديني تصريح شده است فاطمه معصومه(س) است. امام صادق(ع) مي فرمايد: تدخل بشفاعت ها شيعتي الجنه باجمعهم«يعني به شفاعت او(فاطمه معصومه) همه شيعيانم وارد بهشت خواهند شد. و در زيارت آن حضرت که به دستور امام معصوم(ع) گفته مي شود مي خوانيم: «يا فاطمة اشفعي لنا في الجنة».
فضيلت زيارت حضرت(س)
حضرت امام رضا(ع) «من زار المعصومة بقم کمن زارني. يعني کسي که فاطمه معصومه را در قم زيارت کند مثل آن است که مرا زيارت کرده باشد». حضرت امام رضا (ع) من زارها عارفا بحقها فله الجنه. يعني: کسي که فاطمه معصومه را زيارت کند -در حالي که معرفت به حق او داشته باشد- پاداش او بهشت است. حضرت امام جواد (ع): من زار قبر عمتي بقم فله الجنه يعني کسي که قبر عمه ام را در قم زيارت کند سزاوار بهشت است.
غروب مهتاب در شهر ستارگان
آن حضرت پس از سفر تبعيدگونه حضرت رضا(ع) به شهر مرو همراه عده اي از برادران خود براي ديدار برادر و تجديد عهد با امام زمان خويش راهي ديار غربت شد. در طول راه به شهر ساوه رسيدند در آن شهر مريض شدند و با احساس ناامني در شهر ساوه که آن زمان مردمش مخالف اهل بيت(ع) بودند فرمود: مرا به شهر قم ببريد زيرا از پدرم شنيدم که فرمود شهر قم مرکز شيعيان ما مي باشد. آن بزرگوار هفده روز در شهر قم و در منزل«موسي بن الخزرج»، «بزرگ خاندان اشعري» اقامت نمودند و سرانجام در سن 28 سالگي در روز دهم يا دوازدهم ربيع الثاني سال201( ه.ق) از دنيا رفتند و به ملکوت اعلي پيوستند.
منبع: سايت حوزه